lauantai 11. maaliskuuta 2017

Kamera – entinen elokuvateatteri

Päivölä-niminen elokuvateatteri avattiin 20.1.1925 Helsingin Kasamikadulla (23) sijaitsevan Armas Siitosen suunnitteleman nuorsuomalaisten talon Päivölän (1908) sisäpihan piharakennuksen kellariin. Piharakennus oli alun perin Nuorsuomalaisen Seuran klubihuoneisto.

Teatterin nimenä oli 30-luvulla Kinema ja Cinema. Neljäkymmentäluvun teatteri toimi nimellä Kamera. Teatterin toiminta päättyi 1.9.1949. Siitä tuli Lilla Teatternin näyttämö.

Valokuvat on otettu huhtikuussa 2016.






tiistai 7. maaliskuuta 2017

b-ware! Ladenkino

Berliiniläinen b-ware! Ladenkino perustettiin 2005 Friedrichshainin Corinthstraßelle. Teatteri muutti keskeisempää sijaintiin Gärtnerstraßelle 2011.

Teatteri aloitti yhdellä salilla, mutta vuoden 2013 aikana valmistui kaksi salia lisää.
Salit ovat varsin pieniä: suurimmassa on 85 paikkaa ja kahdessa pienemmässä 60 ja 30 paikkaa. Teatteri aloitti yhdellä salilla, mutta vuoden 2013 aikana valmistui kaksi salia lisää.

Teatteri on ohjelmistorakenteeltaan aivan poikkeuksellinen. Se hyödyntää täysin digitaalisen esitystoiminnan mahdollisuudet. Näytökset alkavat yhdeltätoista aamupäivällä ja viimeiset alkavat yhdentoista nurkilla illalla. Päivän aikana saatetaan esittää 25 eri elokuvanimikettä! En onnistunut laskemaan ohjelmistosta kuinka montaa eri elokuvaa viikon aikana esitettiin.

Kun kävin tutustumassa teatteriin, siellä esitettiin muun muassa Klaus Härön Miekkailijaa. Ohjelmisto on todella monipuolinen ja painottuu art house -elokuvaan sekä lasten- ja nuorten elokuviin.

Valkuvia saleista löytyy Kinokompendium.de-sivustolta.



Valokuvat on otettu joulukuussa 2015.



















****
Päivitys 24.1.2019: Lisätty Berliinin elokuvafestivaalin Youtube-video b-waresta.

perjantai 3. maaliskuuta 2017

Park – entinen elokuvateatteri

Tukholmalainen Park oli alkujaan Ri-ketjun teatteri. Teatteri avattiin 1941 Sturegatanille Humlegården-puiston viereen. Teatterin suunnitteli arkkitehti Björn Hedvall. Teatterin loistokkuudesta kertoo se, että kun teatteri avattiin, kehuttiin kuinka teatterin julkisivussa oli Euroopan ennätyksen verran neonvaloputkea: peräti 300 metriä.

Teatterista tuli 1983 Europa Filmsin teatteri ja seuraavana vuonna se siirtyi SF Biolle, jonka hallussa teatteri on edelleen.

Kun teatteri avattiin, sen salissa oli 923 istuinta, joista 225 parvekkeella. Nykyisin salissa on 707 istuinta.

SF Bio on yrittänyt päästä eroon teatterista. 2000-luvun alussa siitä haluttiin tehdä kokous- ja kongressikeskus. Teatteri suojeltiin ja hankkeet ovat kaatuneet.

Nykyisin Park on tilausteatteri, jossa järjestetään niin event cinema -näytöksiä kuin elokuvafestivaaleja. Säännöllistä kaupallista esitystoimintaa teatterissa ei ole.

Tuntuu aika hurjalta, että Tukholman kokoisessa kaupungissa on mahdollista pitää elokuvateatteria säästöliekillä, mutta tilanne kertonee, miten haastavaa tänä päivänä on tehdä kannattavaa liiketoimintaa suurella yksisalisella elokuvateatterilla.

Vanhoja kuvia Park-elokuvateatterista löytyy Film-Techin sivulta.

****
Päivitys 1.1.2019: Teatterin status muutettiin entiseksi elokuvateatteriksi. Teatteri suljettiin syyskuussa 2017. Kuvia suljetusta teatterista löytyy täältä.

Koululaiset katselemassa Kultakuumeen mainoksia 1942. Ericsson (SvD), 27.12.1942.

Jane Mansfield vierailee Parkissa lokakuussa 1957.  Tore Burnäs.


Valokuvat on otettu maaliskuussa 2016.