Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Linnanmäen 4D Kino


Linnanmäen 4D Kino tarjoaa luokatonta 3D-kuvaa ja tempoilevia penkkeä sekä ilma- ja vesisuihkuja. 4D tarkoittaa tällaisissa tivoliyhteyksissä sitä, että teatterissa on 3D-kuva ja tämän lisäksi tuolit tekevät temppuja elokuvan tapahtumia seuraten.

Linnanmäen huvipuiston 4D Kinon esitystekniikka ei yllä lähellekään sitä laatutasoa, mitä suomalaiset elokuvateatterit tällä hetkellä tarjoavat. Paikkakunnan ja teatterin koosta riippumatta digitoidut elokuvateatterit tarjoavat tasalaatuista kuvaa. Tivolit ovat sitten erikseen.

Eikä tässä vielä kaikki. Teatteri toimii laittomasti.

Kuvaohjelmalaki, jota kaikkien julkisia elokuvaesityksiä esittävien on noudatettava, vaatii muun muassa sitä, että tarjolla oleva kuvaohjelma on luokiteltu, eli sille on annettu ikäraja ja mikäli elokuva ei ole sallittu, pitää kertoa, millaiset sisällöt ovat ikärajan tuoneet.


Esityksessä ollut Maantiekiitäjät-elokuvan (Looney Tunes Ride) ikärajaa ei kerrottu, enkä löydä sen tietoja MEKU:n ikärajatietokannasta. Ehkä en vain osaa.

Elokuvan katsoneena valistunut arvaukseni on, että sen ikärajan pitäisi olla nykykriteereillä 7 (väkivaltakriteeri 12 ja ahdistuskriteeri 31). Voisiko 4D-teatterin penkkien aktiivisuus nostaa ikärajaa, en tiedä.

Teatteri ei noudata muitakaan kuvaohjelmalain määräyksiä.

Ensinnäkin Kinossa käytetään muiden huvipuistolaitteiden tapaan pituusrajoitusta. Eivätkö lyhytkasvuiset aikuiset pääse hieroviin penkkeihin? Onko pituudella tässä tapauksessa tarkoitus kontrolloida ikää? ”Yli 120cm pituisille, 100–120cm pituiset vain huoltajan (15v.) seurassa.”WTF?

Teatterin seinällä on juliste, jossa todetaan, että ”suosittelemme kinoa 6 vuotta täyttäneille”. Ensinnäkään kuvaohjelmalain määräämät ikärajat eivät ole suosituksia ja toiseksi sellaista ikärajaa kuin 6 vuotta, ei laki tunne.


WTF?
Lain mukaiset ikärajat ovat: sallittu, K7, K12, K16 ja K18. Elokuvateattereissa K7, K12 ja K16 elokuviin voi päästää ikärajaa kolme vuotta nuoremman katsojan täysi-ikäisen seurassa (18 vuotta).

En voi uskoa, että Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus, joka valvoo lain noudattamista olisi antanut Linnanmäen huvipuistolle erivapautta kuvaohjelmalain noudattamisessa. En ainakaan keksi yhtäkään perustetta, miksi ns. 4D elokuva olisi turvallisempi lapselle kuin 2D/3D tai miksi elokuvateatterin sijaitseminen Linnanmäellä, sen sijaan, että se olisi vaikka Huittisissa, vaikuttaisi teatterin kohteluun lain edessä.

Kuvaohjelmalaissa on muutamia asioita perusteellisesti pielessä. Mutta niin kauan kuin meillä on nykymuotoinen laki voimassa, ei Linnamäen huvipuiston elokuvateatteri voi toimia lain vastaisesti. Jos tavallinen elokuvateatteri olisi yhtä härskin välinpitämätön lain suhteen, olisi teatteria ojennettu jo vähintään uhkasakolla. Lintsin 4D-teatteria ei ilmeisesti ole ohjeistettu saati sanktioitu.

Kuvaohjelmalain tarkoitus on suojella lapsia. Se on lain ainoa tarkoitus – miten laki siinä onnistuu, on sitten toinen asia.

Linnanmäen huvipuistoa ylläpitää verovapaudesta nauttiva Lasten Päivän Säätiö, jonka ”toiminnan tarkoituksena on Linnanmäen huvipuistoa ylläpitämällä ja kehittämällä kerätä varoja suomalaiselle lastensuojelutyölle”. Että sellaista.

Valokuvat on otettu 24. elokuuta 2013.

***

Päivitys 20.9.2013: Otsikko muutettu "Linnanmäen laiton 4D Kino" ei ollut enää kurantti. Lintsi on ryhtynyt esittämään lain mukaan luokiteltuja ohjelmia.

36 kommenttia:

 1. Mistä tietää että yhteiskunta on saavuttanut hyvinvoinnin huippunsa?

  Kun tälläisiä blogikirjoituksia tehtaillaan.

  Ajatelkaa lapsia! Ja sitä keväistä koiran kakkaa joka pilkottaa sulavan lumen alta!

  VastaaPoista
 2. HMM. Vaikka puhutkin asiaa, niin jo heti merkinnän alussa paistaa sellainen katkeruus selkeästi Linnanmäkeä kohtaan, että poistaa minulta kyllä tukipisteet.
  En tiedä, mitä sulla on kyseistä huvipuistoa vastaan mutta suosittelen kuitenkin, että selvität teatterin luvallisuuden virallisisakin reittejä pitkin. :)
  Mielestäni hyvä huomio kyllä ja erittäin tarkkaavaista, mutta itse olen kokenut 4D Kinon ihan miellyttäväksi ajanvietteeksi, kun tahtoo aivot narikkaan ja lähtee huvipuistoon vain nauttimaan olostaan ilman arjen stressiä ja haasteita.

  VastaaPoista
 3. VMP tää kirjoitus. Ei muuta. Hanki oikea työ.

  VastaaPoista
 4. Jos ei ole provo,olet idiootti.

  VastaaPoista
 5. Tero, älä viitsi. Ihme nipotusta ja kertoo taas, että meillä on ihmisiä kovapalkkaisissa töissä tekemässä käytännössä aivan turhaa byrokratista työtä.

  Härskin välinpitämätön? Ihme kieltä ennen kuin Lintsi saa edes antaa vastauksensa. Olitko kenties lapsena liian lyhyt joihinkin laitteisiin luokkaretkelle, kun noin katkeraa tekstiä kirjoitat?

  Itse en edes tiennyt mistään Elokuvateatteriliitosta - yksi lopetettava instanssi, jos ette ole pystyneet pienempiä teattereita säästämään vaan olette Finnkinon talutushihnassa. Mikä on oikein toimintanne tarkoitus?

  VastaaPoista
 6. suosittelen elämän hankkimista. Ja oikeita töitä....

  VastaaPoista
 7. Kiitos "Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja" onneksi olette valppaana, nyt voidaan hankkia kriisiapua kaikille noille lapsipoloille jotka ovat joutuneet tuollaisen härskin laiminlyönnin kohteeksi, kuten myös kaikille jotka järkyttyivät tästä uutisesta.

  VastaaPoista
 8. Ei näin. Blogikirjoitus suoraan suosta.

  VastaaPoista
 9. Sulla on liikaa aikaa ja energiaa. Tee sillä jotain oikeasti järkevää.

  VastaaPoista
 10. Tämän kirjoittanut täti-ihminen voi rauhoittua.

  Asia on edennyt niin että Linnanmäen toimitusjohtaja pahoitteli tietämättömyyttään ja hommasi oikopäätä paikalle tarkastajat. Saadaan sitten se ikäraja paikalleen. Ties vaikka olisi 7, eikä se hirvittävä 6 vuoden suositus.

  VastaaPoista
 11. pituusrajan syynä taitaa olla juuri ne heiluvat penkit... eikö niissä ole ne palkit turvavyön virkaa toimittamassa. Liian lyhyt ihminen voisi lentää pois penkistä ja loukkaantua

  VastaaPoista
 12. Ihanko tosissasi olet kirjoittanut tämänkin tekstin? Nyt niitä valoja päälle. Kyseessä on huvipuistolaite. Vain sinunlaisten fanaatikkojen ansiosta byrokratian katkera käpälä yltää yli omien tarkoitusperiensä.

  VastaaPoista
 13. Voitaisiin samalla kieltää kaikki lasten lelutkin alle 10 vuotiailta, niin ei varmasti tule traumoja kenellekään, kun nuken pää lähteekin irti kropasta.

  VastaaPoista
 14. No huh-huh! Toivottavasti kirjoittaja ei ole tosissaan...

  VastaaPoista
 15. Kiitos hyvistä nauroista

  VastaaPoista
 16. Se on huvipuistolaite, eikä mitään elokuvateatteri. Valoja päälle nyt. 10 vuotta on ollut toi laite, mikäs helvetin ongelma nyt oikein tuli?

  VastaaPoista
 17. Ei morjens.. Katkeruus haisee tänne asti.. Kai tiedät, että huvipuistoihin mennään pitämään hauskaa?

  VastaaPoista
 18. Luojan tähden, PAETKAA!

  VastaaPoista
 19. Huono nimi imo tällä blogilla. Parempi ois vaikka "Wlokuvateattereita ja kukkahattuja"

  VastaaPoista
 20. Valvontaa on lisättävä!

  VastaaPoista
 21. Linnanmäenkö ei lakia tarvitse noudattaa, vaikka muiden tarvitsee?
  Kommentit kertovat ehkä ihmisten tietämättömyydestä Suomen ikärajalakeja ja niiden noudattamista kohtaan, mikä on erittäin valitettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kukaan ole ajatellut ettei Linnanmäen tulisi noudattaa lakia. Ei siitä silti tarvitse koettaa nostaa kohua ja esittää asiaa niinkuin jotain ihan kamalaa olisi tapahtunut. Linnanmäkihän hoiti asian välittömästi kuntoon, kun siitä heille ilmoitettiin.

   Poista
 22. Kirjoittaja on varmaan ylpeä itsestään. Ei yhtään kannustavaa tai samanmielistä kommenttia. Tosin paskaahan tuo katkeruudessaan ja liioittelevassa huomionhakuisuudessaan olikin.

  VastaaPoista
 23. Elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistisen kaltaiset ihmiset tekevät Suomesta todella tylsän ja masentavan maan asua. Koistinen näyttää samalla olevan Filmikamari ry:n toimitusjohtaja, ja veikkaan ettei Lintsi maksa kummallekaan puljulle jäsenmaksuja...

  VastaaPoista
 24. Mikäs helvetin nillittäminen täällä taas on käynnissä.Juuri tuon helvetinmoisen nipottamisen takia suomesta on tulossa kokoajan paskempi maa ja typerät lait/säännöt vain lisääntyvät.Ei se varmasti mikään mailmanloppu ole jos penikat katsoo jotain fakin maantiekiitäjää.Kielletään sitten kaikki ja istutaan vaan silmät ristissä kotona raamattu kädessä.

  VastaaPoista
 25. Virkistävää, että joku antaa kasvot kirjoittelulle, jota yleensä kuvittelee internet-trolliksi. Ja tässä tapauksessa vielä kyseessä ei käsittääkseni ole virkamies, vaan yksityissektorilla oleva henkilö.

  Mutta järjen kanssa tällä kirjoituksella ei mun mielestäni ole mitään tekemistä.

  VastaaPoista
 26. Kiitoksia kaikille palautteesta.

  Olen täsmälleen samaa mieltä teidän kaikkien kanssa siitä, että Suomessa on olemassa turhaa ja liiallista sääntelyä. Sääntelyn keventäminen pitää tehdä kuitenkin lainsäädäntöä uudistamalla - tai jopa purkamalla -, ei lakia rikkomalla.

  Kiitoksin,
  TK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni ongelma ei ole niinkään, että olisi liikaa sääntelyä, vaan että noudatetaan lakia lain hengen sijasta. Esimerkiksi tässä tapauksessa laki on suhteellisen hyvä, ja ikärajoja on hyvä olla, jotta ylilyöntejä ei tapahdu. Kuitenkaan lakia ei voi eikä kannata tulkita jokaisessa tapauksessa pilkun tarkasti, vaan lain henkeä pykälien taustalla.

   Aina pitäisi miettiä, miksi jokin laki on säädetty, ja onko kyseinen tapaus oikeasti haitallinen. Lakiin ei voi jokaista tapausta kirjata, ja juuri tämän kaltaisten kirjoitusten takia lakiin täytyy lisätä pykäliä, joita sitten taas joku muu rikkoo, vaikka kenellekään ei mitään haittaa siitä olisi.

   Summa summarum: Lakipykäliä ja säädöksiä täytyy olla, mutta tapauksia täytyy tutkia tapauskohtaisesti, ja miettiä, kärsiikö yhteiskunta oikeasti asiasta.

   Poista
 27. Kyllä meillä on täällä länsimaissa asiat liian hyvin, kun pitää väen vängällä tehdä ongelmia asioista jotka eivät ole ennenkään ketään haitanneet.

  VastaaPoista
 28. Tää blogi nyt ei kuitenkaa edistäny yhtää sitä turhan ja liiallisen säätelyn keventämistä. Vaan päin vastoin, taas yksi taho mikä ei noudattanut millin tarkasti jotain pykälää saatiin seki polvilleen ja kumartamaan tätä lakia. Mutta olihan kyseessä sentään maantiekiitäjä piiretty. Miten musta tuntu ettei ainakaan 90- luvulla tälläisillä lastenohjelmilla ollut ees ikärajoka, vaan niitä katsoi kaiken ikäiset lapset lauantaia-aamuisin ilman minkäänlaisia traumoja. Häpeä iso mies.

  VastaaPoista
 29. niin että tämmösiä virkamiehiä..

  VastaaPoista
 30. Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen pitäs varmaan viedä lääkärin tarkasteltavaks sen sijaan että viranomaisten pitäs välittömästi sulkea linnanmäen teatteri kunnes maantiekiitäjä -näytös tarkistettu lapsille soveltuvuudensa vuoksi.

  VastaaPoista
 31. Hyviä uutisia! Linnanmäki on tarkastuttanut elokuvansa virallisesti, ja se on saanut virallisen suosituksen "sallittu kaikille". Tästä merkkinä siellä on virallinen S-tarra.

  Ja ei, lyhytkasvuiset aikuisetkaan eivät huvipuistoissa pääse laitteisiin, joihin heidän pituutensa ei riitä. Tämä on turvallisuuskysymys.

  VastaaPoista
 32. Hienoa! Nyt voin vetää pois ehdotuksen, että jokaisen suomalaisen elokuvateatterin eteen pistetään karuselli, että vältetään kuvaohjelmalain noudattamisvelvoite.

  TK

  VastaaPoista
 33. Kiitos blogista, alkoi päässä vähän nykimään. Mistä kivien alta te oikein kaivaudutte?

  VastaaPoista