Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

lauantai 16. marraskuuta 2013

Pathé Tuschinski

Amsterdamilainen Tuschinski-elokuvateatteri on erinomainen esimerkki elokuvateatterista, jota ei pitäisi kuvata huonolla kännykkäkameralla. Näin kuitenkin kävi.

Arkkitehtonisesti poikkeuksellisen näyttävä Tuschinski avattiin 1921. Teatterin rakennutti Abraham Tuschinski, itseoppinut puolalainen räätäli, jonka emigroitumismatka Yhdysvaltoihin pysähtyi Rotterdamiin. Tuschinski aloitti elokuvateatterimagnaatin uransa Rotterdamissa, missä hänellä oli ennen Amsterdamin Tuschinskin avaamista jo neljä teatteria.

Teatterin arkkitehtuuri on sekoitus amsterdamilaista jugedia ja art decoa. Teatterin arkkitehtuurista vastasi arkkitehti H.L. DeJong ja sisustuksesta Pieter den Besten ja Jaap Gidding.

Teatteri alkuperäinen tunnelmaa on säilytetty aktiivisesti. Viimeisin restaurointi tehtiin vuosina 1998–2002. Teatterissa on tätä nykyä kuusi salia, joista kolme vanhassa osassa ja kolme uudessa lisärakennuksessa. Teatterin operaattorina on Pathé.

Toinen maailmansota koitui Abraham Tuschinskin kohtaloksi. Rotterdamin pommitukset 1940 tuhosivat kaikki hänen Rotterdamin teatterinsa. Saksalaisten valloitettua Alankomaat joutui Tuschinskikin keskitysleireille. Hänet murhattiin Auschwitzissa.

Tuschinski-teatterista löytyy muutama mainio sisäkuvat Tippin' the Scales -blogista.

Valokuvat on otettu kesäkuussa 2010.

Tuschinskin uudissiiven julkisivu.

Punahehku uudissiiven naapuritalon ikkunoissa on Cineacin valomainoksesta.
*****
Päivitys 27.8.2017: Lisätty heinäkuussa 2017 otettu video ja valokuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti