Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Bio Degerö – entinen elokuvateatteri

Suomessa on ollut aika tyypillistä etenkin pienillä paikkakunnilla, että paikallisen seuraintalon, työväentalon tai vapaapalokunnan juhlasali on ollut myös elokuvateatteri.

Tällainen ”pikkupaikkakunta” oli myös Laajasalo. Laajasalon Yliskylään valmistui 1946 seurojentalo, joka on ollut vuodesta 1986 yksinomaan Laajasalon VPK – Degerö FBK:n käytössä. Seurojentalon valmistumisvuonna Laajasalo irtaantui Helsingin maalaiskunnasta, nykyisestä Vantaasta ja liitettiin Helsinkiin.

Rakennuksessa toimi elokuvateatteri Degerön elokuvat vuosina 1946–1950. Teatterin nimi oli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tietojen mukaan Bio Degerö vuodesta 1951 aina teatterin sulkemiseen 28.5.1074.

Valokuvista voi päätellä, että käynti elokuvateatterin konehuoneeseen kävi – tuolloisen tavan mukaan – omasta ulko-ovesta, jonne johti paloportaat. Nyttemmin paloportaat on vaihdettu hätätikkaisiin, mutta Laajasalon VPK:n nettisivujen kuvista näkyy, että ovelle ovat johtaneet monien vanhojen elokuvateattereiden ulkoseiniä koristavat paloportaat.

Asfalttia ja auringonkukkia -sivustolta löytyy Eeva Ristan vuonna 1974 ottama kuva Bio Degerön julistetaulusta. Paikalla ovat käyneet muun muassa Kartsa, Karppa, Eeva ja Ile.

Valokuvat on otettu marraskuussa 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti