Tamperelainen Olympia avattiin Satakunnankadulle (nro 10), 1908 valmistuneeseen Ulkotyöväenyhdistyksen taloon 30. päivä joulukuuta 1917.
Outi Heiskanen kertoo kirjassaan Elohuvia (2009), että Ulkotyöväentalolla oli ollut teatteritoimintaa aikaisemminkin: vuodesta 1913 Tampereen Työkansan Elävien Kuvien Näyttämö ja parin vuoden ajan, ennen Olympiaksi ristimistä, teatteri toimi nimellä Siimes.
Heiskasen mukaan teatterin perustivat vuonna työväenyhdistyksen talon ostaneet virolaisveljekset Jaan ja John Taug.
Pentti Keskinen mustelee kirjassaan Tamperelainen nonstoppi – vuosikymmenten vilinää tasavallan Tampereella (2002) sotien jälkeistä Olympiaa:
Satakunnankatu kympissä, alun perin ulkotyöväenyhdistyksen talossa, jonka ”vaudevillesalissa” sittemmin oli monen TV2:n kansaniltaman tapahtumapaikka, toimi pitkään elokuvateatteri Olympia. Se oli mielestäni astetta tasokkaampi paikka kuin Kinema, mutta ensi-iltateatteri ei sekään ollut. Ala-aulasta ostettiin lippu ja kiivettiin permannolle toiseen kerrokseen. Parvekkeelle piti kavuta vielä kerros lisää. Näytöksen päätyttyä poistuttiin hurjalta tuntuvia portaita, jotka roikkuivat rakennuksen pihanpuoleisella ulkoseinällä. [--] Olympian sali ei ollut suurensuuri mutta yhdessä parvekkeen kanssa kohtuullisen tilava, 368 paikkaa. Se on jäänyt mieleeni entisajan hienona teatterina, jonka rappeutuminen oli jo jonkin aikaa ollut meneillään. Seinillä oli pilastereita ja varsinkin valkokankaan yläpuolelta tummunutta jugend-koristelua. Myös kakkuvormun muotoiset valaisimet olivat jugend-ajan jäämistöä.Viimeisinä vuosina Olympia oli kaksisalinen. Elokuvateatterikalenterien perusteella toinen sali on otettu käyttöön 1982. 291-paikkainen vanha sali oli Adams Filmin nimissä ja uusi, 82-paikkainen sali oli kalenterissa Tampereen Picnic Centerin nimissä.
Elokuvateatterikalenteri 1986. |
Olympia lopetti elokuvateatterina vappuna 1986. Olympian sali on nykyisin muokattu hotellin kokous- ja juhlatilaksi.
Valokuvat on otettu 7.2.2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti