Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Maailman Ympäri – entinen elokuvateatteri

Turun ensimmäinen kiinteä elokuvateatteri avattiin perjantaina 17. marraskuuta 1905 Frithiof Strandellin suunnittelemaan Priman taloon. K. E. Ståhlberg avasin Suomen suurruhtinaskunnan ensimmäisen kiinteän elokuvateatterin 1904 Helsinkiin ja vielä samana vuonna Viipuriin. Turku oli suurruhtinaskunnan kolmas paikkakunta, joka sai kiinteän teatterin.

Turun teatterin nimi oli Maailman Ympäri ja sen omistaja oli turkulainen kauppias Wilhelm Willberg. Pajasta Palatsiin  Turun elokuvaelämän historia -kirjan mukaan Willbergillä oli yhteyksiä Ståhlbergiin ja kenties siksi hänen teatterinsa nimeksi tuli täsmälleen sama kuin Ståhlbergin helsinkiläisteatterin.

Wilbergin Maailman Ympäri oli kaupungin sydämessä Kauppatorin kulmalla, vastavalmistuneen Priman talon Venäjän kirkkokadun puoleisella sivustalla. Koska taloa rakennettaessa sen huoneita ei oltu tarkoitettu teatteritiloiksi, olivat tehdyt ratkaisut jokseenkin improvisoituja. Liput myytiin kadulla olevasta pienestä kojusta. Kadulta päästiin suoraan ilman välihuoneita teatteriin, johon oli lankuista kuin saunan lauteet rakennettu vajaa sata katsojapaikkaa. Vaarallisessa, suoraan sisäänkäynnin yläpuolella sijainneesta konehuoneesta veivasi Kalervo käsin projektoria, joka heijasti lyhyehköt filminpätkät nykivinä ja tärisevinä valkokankaalle. – Pajasta Palatsiin (1997).

Wilberg luopui teatteritoiminnasta jo 1906 kun Osakeyhtiö Maat ja Kansat osti teatterin. Kyseessä oli tamperelainen elokuvateatteriyhtiö, joka laajensi toimintaansa Turkuun. Teatterin toiminta päättyi 5.5.1908. Syynä oli se, että Osakeyhtiö Maat ja Kansat aloitti uuden teatterin rakentamisen Turkuun ja epäkäytännöllisen teatteritilan tarve päättyi.


Heinäkuu 2015. Maailman Ympäri toimi kuvan rakennuksen vasemmassa laidassa.

Åbo Underrättelser 17.11.1905. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.

Uusi Aura 17.11.1905. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti