Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

tiistai 31. toukokuuta 2016

Tähti-biografi – entinen elokuvateatteri

Koiton talo rakennettiin Helsingin Kamppiin 1907. Varat jugend-rakennuksen rakentamiseen keräsi ja rakennuksen rakennutti Raittiusyhdistys Koitto. Alun perin porvarillisen raittiusliikkeen sisällä syntynyt yhdistys siirtyi vähitellen osaksi vasemmistolaista työväenliikettä.

Koiton talon juhlasalia käytettiin alusta alkaen kaikenlaisiin juhlatilaisuuksiin ja se oli alusta lähtien myös teatterikäytössä. 1907 yhdistyksen sisällä aloitti toimintansa Koiton Näyttämö, joka on Helsingin kaupunginteatterin edeltäjä.

Juhlasalia käytettiin myös elokuvien esittämiseen. Vuonna 1909 avattiin juhlasalissa Tähti-biografi, joka Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tietojen mukaan toimi aikavälillä 14.8.1909–23.10.1912.

Teatteri korosti mainonnassa koko ajan suurta kokoaan. 14.8.1909 mainoksessa luki, että teatteri on ”Helsingin uusin ja suurin Elävien kuvien teatteri”. Samassa mainoksessa kerrottiin, että näytäntöjä
annetaan ulkomaiseen malliin Lasten- ja Perhenäytäntöinä arkipäivinä k:lo 5 i.-p. sekä sunnuntaisin k:lo 2 ja 4 i.-p., jolloin lapset ovat niin halvalla maksulla kuin 25 p. 2 tun. aikana ottamaan osaa opettavaiseen ja huvittavaan ohjelmaan.
Marraskuussa 1909 elokuvateatteri mainosti, että teatterissa on ”18-miehinen torvisoittokunta ja vuoroin 12-miehinen kielisoittokunta.” On siinä meteliä riittänyt! Samassa mainoksessa kerrottiin lisäksi, että uutuutena teatterissa on ”odotushuone ja seurusteluhuone 500 hengelle.”


Historiansa aikana Koiton juhlasalin on ollut monessa mukana. Se on ollut teatterin lisäksi muun muassa yökerho, musiikkiteatteri, agitaatiokeskus ja painisali.

Nykyisin Koiton talo on osa Forum-kauppakeskusta ja sen omistaa suomenruotsalainen Svenska kulturfonden -säätiö. Perinteikäs juhlasali on nykyisin tapahtumatila Teatteri Forum. Kuvia salista löytyy Teatteri Forumin nettisivuilta.

Elokuvateattereita-blogi jää kesätauolle. Blogi palaa linjoille uusin blogauksin 1. elokuuta.

HS 14.8.1909. Kansalliskirjaston digitoidut
aineistot
.

HS 16.11.1909. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.

HS 4.2.1910. Kansalliskirjaston digitoidut
aineistot.

HS 24.12.1910. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.

Valokuvat on otettu huhtikuussa 2016.
Koiton salin sisäänkäynti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti