Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

maanantai 17. lokakuuta 2016

Diana – entinen elokuvateatteri

Dianana päivänsä päättänyt elokuvateatteri Turun Humalistonkadulla avattiin 1967. Kestilän taloon rakennetun 110-paikkaisen teatterin nimi oli Astor. Teatterin perustivat turkulainen Kinoyhtiö Mäkinen & Nurmi, jolla oli kaupungissa jo ennestään pari muuta elokuvateatteria.

Teatteri oli Turun ensimmäinen art house -elokuvateatteri. Ohjelmiston runkona oli yhtiön oma maahantuonti. Kinoyhtiön Mäkinen, Aito Mäkinen, perusti myöhemmin Helsingin Dianan. Mäkinen toimi monipuolisesti elokuvataiteen, -kulttuurin ja -bisneksen moniottelijana. Kauko Nurmi omistin Astorin aina 1980-luvulle asti, jolloin hän myi sen Kinostolle.

Kinostosta tuli osa 1986 perustettua nykyistä Finnkinoa. Uusi yhtiö karsi teatterikantaansa ja teatterin omistajaksi tuli jälleen Aito Mäkinen nyt yhdessä Virke Lehtisen kanssa. Remontin jälkeen Astorista tuli Diana 1987.

Art house -elokuvateatteritoiminta osoittautui liian vaikeaksi Turussa ja Mäkinen luopui Dianasta jo parin vuoden päästä keväällä 1989 ja teatterin uudeksi omistajaksi tuli jälleen Finnkino.

1990-luvun lopulla Finnkino halusi jälleen luopua teatterista. Omistajiksi tulivat Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen Pekka Nummelin ja Jyrki Pakarinen, jotka perustivat yhdessä Finlandsvensk Filmcentrumin Dag Anderssonin sekä Anne Säntin kanssa yhtiön nimeltä Oy Turun Diana Ab. Teatteri toimi näissä käsissä aina siihen asti kunnes 2004 Turun Diana Oy osti Hansakorttelissa sijainneen 3-salisen Thalia 1--elokuvateatterin ja siirsivät toiminnan sinne. Dianan viimeinen näytös oli 19.8.2004.

Nykyisin (lokakuu 2016) teatteritila toimii Monk-nimisenä jazz-klubina.

Blogauksen tärkein lähde on Jari Mäkilä nettisivu Turun elokuvateattereiden historia 1905–2005. Samalta sivustolta löytyy myös valokuvia Astor-Dianasta.

Valokuvat on otettu heinäkuussa 2015.

****
Päivitys 27.11.2017: Uutiset kertovat, että elokuvateatteri Diana on heräämässä henkiin. Teatterin nimi ei ole vielä tiedossa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti