Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

perjantai 18. marraskuuta 2016

Cult Cinema – entinen elokuvateatteri


Monella suomalaisella paikkakunnalla elokuvia on esitetty mitä erilaisimmissa paikoissa. Usein elokuvateatteriksi on riittänyt mikä tahansa juhlasali, jota on käytetty elokuvien esittämisen lisäksi monipuolisesti omistajayhteisön juhliin, kokouksiin, näyttämötaiteeseen kuin myyjäisiinkin.

Elokuvia on esitetty työväentaloilla, seuraintaloilla, suojeluskuntataloilla, vapaapalokuntien taloilla, maamiesseuroissa ja urheilutaloilla.

Torniossa tällainen paikka oli vapaapalokunnan talo. Rakennusmestari E. Tammisen piirtämä yksinkertaista jugendia edustava VPK:n talo valmistui 1902 ja säännöllinen elokuvateatteritoiminta aloitettiin rakennuksessa vuonna 1924.

VPK:n taloa käytettiin palokunnan toimintojen lisäksi pitkään kaupungin juhlatilana, jossa vieraili muun maussa oopperalaulaja Aino Ackté. Taloa on korjattu ja laajennettu useamman kerran.

Tornion VPK:lla pisimpää elokuvatoimintaa pyöritti yli 40 vuotta – Elma Martikainen.

VPK:n talon viimeinen elokuvateatteri oli nimeltään Cult Cinema & Cafe, joka toimi myös rockklubina. Cult Cinema & Cafe toimi vuodesta 2006 kevääseen 2011. Elokuvateatterin katsomo purettiin 2012.

Goolgle karttojen katunäkymästä löytyy vielä (18.11.2016) kuva VPK:n talosta, jossa on Cult Cineman valomainos.

Torniossa alettiin esittää elokuvia jälleen 2016, kun heinäkuussa avattiin Bio Rex Tornio Rajalla-kauppakeskukseen.

Suurkiitos Merja Maijaselle kaikista Cult Cineman aikaisista kuvista.50-luvun tyyliin sisustettu Cult Cinema & Cafe houkutteli paikalle alan harrastajia. Kuva: Merja Maijanen.

Cult Cinema & Cafe kiinnosti myös monia valo- ja elokuvaajia vanhanajan tunnelmallaan. Kuva: Sakari Vierola.


Kuva: Mika Hietala.

Elokuvat olivat inspiraationa sisustuksessa verhoja ja menua myöten. Kuva: Mika Hietala.

Kuva: Mika Hietala.

Kuva: Mika Hietala.

Valokuvat on otettu kesäkuussa 2016.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti