Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Sininen kuu – entinen elokuvateatteri

Niin on, että Sininen kuu on hienoimpia elokuvateatterinimiä ikinä. Teatterin lempinimi oli Sinari. Sinisen kuun avasi Suomi-Filmi ns. Tullinpuomin taloon (Mannerheimintie 118) Taka-Töölön ja Meilahden rajalle 1941.

Unnukka Stenqvist muistelee Meilahden kaupunginosan kotisivuilla:
"Elokuvateatteri kuului urbaaniin kaupunkikuvaan. Meillä Meilahdessa elokuvateatteri Sininen kuu ja sen mainosvalo Tullinpuomin talossa olivat siten se todellinen tae siitä, että olimme "oikeaa kaupunkia" eikä siis mitään esikaupunkia. Sinisen kuun teatteri, erityisesti sen aulatilat olivat eleganttia funktionalismia ja sen elokuvatarjonta laatuluokkaa. Erityisesti 40- ja 50-luvuilla alueen lapsia kiinnosti ja heitä kokosi sunnuntain aamupäivän lastennäytännöt, joissa oli sekä "piirrettyjä" ja "pätkiksiä" että "Ohukaisia ja Paksukaisia", joskus myös erityisesti lapsille tehtyjä pitkiä elokuvia. Mutta itse asiassa oli saman tekevää, mitä oli ohjelmassa, sunnuntain aamupäivän näytökseen oli aina tungosta. Jo kymmenisen minuuttia ennen salin ovien avaamista ovella oli kiihkeä nahina siitä, ketkä pääsivät ensiksi sisään valitsemaan parhaimmat paikat. Useimmiten paikat haluttiin ensimmäiseltä riviltä – siinä ilmeisesti elokuvan teho oli valtavin."
Sininen kuu lopetti toimintansa 1986.

Helsingin Sanomissa 20.3.2013 julkaistiin hyvä kuva 1950-luvun Tullinpuomin talosta, jossa näkyvät Sinisen kuun isot kuunsirppimainokset.

Suomen raitioseuran sivuilta löytyy postikortti Tullinpuomista vuodelta 1962. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy Tullinpuomin talon huipulla häivähdys kuun sirppiä ja teksti "kino".

Kinolehti 2/1941 kertoi isossa jutussa Sinisen kuun avaamisesta.

Kinolehti 2/1941.

Sinisen kuun saliremontista raportoi Kinolehti 4/1980.

Teatterin sisäänkäynti sijaitsi lipputankojen reunustaman lipan kohdalla.Valokuvat maaliskuulta 2013.

*****
Päivitys 3.8.2014: Kuva Tullipuomin talosta huhtikuulta 1952.

Helsingin kaupunginmuseo. Kuva: Dilén Börje.

****
Päivitys 30.11.2015: Kuva Tullipuomin talosta vuodelta 1942.

1941. Helsingin kaupunginmuseo, Pietinen Aarne Oy.

6 kommenttia:

 1. Talon hississä oli lasiin maalattu(ja) figuureja ja signatuuri Tove.
  Oliko Janson, missä ovat nyt?

  VastaaPoista
 2. Jos hissit olivat teatterin yhteydessä, luulisi, että KAVA:n (1.1.2014 alkaen KAVI) tutkijat tietäisivät. Kotimaisesta ohuesta lähdekirjallisuudesta en löytänyt tietoa lasimaalauksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erik Kruskopf: Kuvataiteilija Tove Jansson (ilm. 1992) . s. 271 - kirjassa on pieni mustavalkoinen kuva hissinovien maalauksesta.
   Tuula Karjalaisen uudessa kirjassa Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta (ilm. 2013) kerrotaan maalauksista, mutta ei ole kuvaa. Itsekin kaipaisin kovasti tietoja maalauksista ja Tullinpuomin ravintolasta. Mihinkähän maalaukset joutuivat kun ravintolan käyttö muuttui? Ne ovat Sinisessä Kuussa eli kotileffateatterissa käynneistä jääneitä ihania lapsuudenmuistoja.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Satu Koskimiehen uuden runokirjan Villiviinitie, Tullinpuomi (Sanasato 2015)kannen kuva-aiheena on Tullinpuomin talon hissin lasiovessa aikanaan ollut Tove Janssonin maalaus vuodelta 1941. Lasiovet ja maalaus on tuhoutunut, kertoo kuvateksti. Jäljellä on mustavalkoinen valokuva.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta! Pitää päästä kirjan äärelle.

   Poista