Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kino Käpylä – entinen elokuvateatteri

Useat lähteet väittävät, että Kino Käpylä sijaitsi Helsingin Käpylässä nykyisen Park Hotelin kivijalassa.  Hotellin kivijalka on tallessa, mutta Kino Käpylä purettiin jo 1965.

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista löytyvä valokuva näyttää, että ainakin teatterin julkisivu sijaitsi Kullervonkadun puolella ja oli kiinni hotellissa. Sijaitsiko itse teatterisali hotellin kivijalassa, sitä ei kuva kerro.

1960. Kuva: Jouko Tanskanen. Helsingin kaupunginmuseo.
Nykyinen Park Hotelli avattiin 1949 Kinohotelli-nimisenä elokuvateatterin takia. Nimi muutettiin 50-luvulla Uusimaaksi ja 70-luvun lopulla, kun opetusalan ammattijärjestö OAJ tuli hotellin omistajaksi, siitä tuli Park Hotel. Jotkut vanhukset muistavat Park Hotelin fiktiivisen kauppaneuvos Paukun saunakabinetista.

Valokuvat on otettu lokakuussa 2012.
3 kommenttia:

 1. Hei! Nykyisen Park Hotelin tilathan jatkuvat Kullervonkadun sisäänkäynnistä myös oikealle, ja vanhojen huhujen mukaan siellä sijaitsevissa tiloissa on järjestetty mm tansseja. Olisiko elokuvateatteri Kino Käpylä voinut sijaita siellä? Nykyään tiloissa on kabinetteja ja kokoussali. Yst terv Aino Halonen, Käpylän Kulttuuriyhdistys

  VastaaPoista
 2. Pitäisi kysyä henkilöltä, joka on Kino Käpylässä käynyt. Jouko Aaltosen dokumenttielokuvassa Tunteiden temppelit haastatellaan kirjailija Ata Hautamäkeä, joka oli aktiivinen elokuvissakävijä molemmissa Käpylän elokuvateattereissa. Hän oli kertomassa teatterisuhteestaan keskustelutilaisuudessa DocFilm Helsinki – Matka kaupungin muistiin -näyttelyssä.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  uskoakseni tuossa vanhassa kuvassa salirakennus on teatterin sisäänkäynnin oikealla puolella oleva kolho umpinainen betonimörskä, eikä siis vasemmalla puolen olevassa Park Hotelissa. Ehkä kivijalka-ajatus on herännyt siitä, että rakennukset ovat kiinni toisissaan? Kun asuin Käpylässä lapsena 1971-74, teatterin sisäänkäynnin tiloissa sijaitsi muistaakseni Alko.

  VastaaPoista