Tietoja minusta

Keski-ikäinen monomaanikko.

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kino Käpylä – entinen elokuvateatteri

Useat lähteet väittävät, että Kino Käpylä sijaitsi Helsingin Käpylässä nykyisen Park Hotelin kivijalassa.  Hotellin kivijalka on tallessa, mutta Kino Käpylä purettiin jo 1965.

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista löytyvä valokuva näyttää, että ainakin teatterin julkisivu sijaitsi Kullervonkadun puolella ja oli kiinni hotellissa. Sijaitsiko itse teatterisali hotellin kivijalassa, sitä ei kuva kerro.

1960. Kuva: Jouko Tanskanen. Helsingin kaupunginmuseo.
Nykyinen Park Hotelli avattiin 1949 Kinohotelli-nimisenä elokuvateatterin takia. Nimi muutettiin 50-luvulla Uusimaaksi ja 70-luvun lopulla, kun opetusalan ammattijärjestö OAJ tuli hotellin omistajaksi, siitä tuli Park Hotel. Jotkut vanhukset muistavat Park Hotelin fiktiivisen kauppaneuvos Paukun saunakabinetista.

Valokuvat on otettu lokakuussa 2012.




5 kommenttia:

  1. Hei! Nykyisen Park Hotelin tilathan jatkuvat Kullervonkadun sisäänkäynnistä myös oikealle, ja vanhojen huhujen mukaan siellä sijaitsevissa tiloissa on järjestetty mm tansseja. Olisiko elokuvateatteri Kino Käpylä voinut sijaita siellä? Nykyään tiloissa on kabinetteja ja kokoussali. Yst terv Aino Halonen, Käpylän Kulttuuriyhdistys

    VastaaPoista
  2. Pitäisi kysyä henkilöltä, joka on Kino Käpylässä käynyt. Jouko Aaltosen dokumenttielokuvassa Tunteiden temppelit haastatellaan kirjailija Ata Hautamäkeä, joka oli aktiivinen elokuvissakävijä molemmissa Käpylän elokuvateattereissa. Hän oli kertomassa teatterisuhteestaan keskustelutilaisuudessa DocFilm Helsinki – Matka kaupungin muistiin -näyttelyssä.

    VastaaPoista
  3. Hei,
    uskoakseni tuossa vanhassa kuvassa salirakennus on teatterin sisäänkäynnin oikealla puolella oleva kolho umpinainen betonimörskä, eikä siis vasemmalla puolen olevassa Park Hotelissa. Ehkä kivijalka-ajatus on herännyt siitä, että rakennukset ovat kiinni toisissaan? Kun asuin Käpylässä lapsena 1971-74, teatterin sisäänkäynnin tiloissa sijaitsi muistaakseni Alko.

    VastaaPoista
  4. Kino Käpylä mainitaan Asta Korpin kirjassa: Meidän Käpylä. (Tintta kustannus, 2007). Yhdysvalloista 1920-luvulla paluumuuttanut Alli Huuskonen perusti 30-luvun alussa elokuvateatteri Rion nykyisen Ilves teatterin paikalle Nyyrikintien ja Sampsantien kulmaan 125-paikkaisen elokuvateatterin, joka toimi vuoteen 1972 asti.
    Vuonna 1955 se sai 402-paikkaisen kilpailijan osoitteeseen Kullervonkatu 20. Eli Park-hotellin viereiseen rakennukseen, jossa toimi sen jälkeen Käpylän Alko, ja jossa on nykyisin Postin tiloja.
    Rio oli nuorison suosiossa ja suosittu tapaamispaikka. Köyhät lapset saattoivat päästä esityksiin jopa ilmaiseksi, tai pieniä työsuorituksia vastaan.
    Alli Huuskonen ei pitänyt kilpailevan teatterin ilmestymisestä 1955 ja kävi ajoittain katsomassa Kino Käpylään jonottavia ihmisiä. Jos hän tunnisti sieltä Rion vakiokävijöitä, saivat he porttikiellon Rioon epämääräiseksi ajaksi. Kino Käpylän tarina jäikin sitten vain 10 vuoden mittaiseksi ja se suljettiin 1965.

    VastaaPoista
  5. Aarne Eevi on suunnitellut 1951 Kisakino elokuvateatteri, Käpylä. Tieto kirjasta Aarne Ervi - Tilaa ihmiselle

    VastaaPoista